Recreatieschap Rottemeren gaat recreatiegebied Lage Bergse Bos aantrekkelijker maken voor recreanten. Een kwaliteitsimpuls zorgt voor een gevarieerder gebied waar meer te zien en te ontdekken is en waar je het bos nog meer kunt beleven. Met eigentijdse voorzieningen voor recreanten.
Locatie
Het Lage Bergse Bos in Bergschenhoek, Rottemeren.
Looptijd
Ontwerpfase zomer 2018 – najaar 2019. Definitieve ontwerp en vastgesteld 2020. Voorbereiding en planning 2021. Start uitvoeringsfase 2022.
Rottemeren
Het Lage Bergse Bos is een van de deelgebieden van de Rottemeren. Het is aangelegd in de jaren zeventig, om het groeiende aantal stadsbewoners dicht bij huis de mogelijkheid te geven om te recreëren in het groen. Veel bezoekers vinden het bijzonder dat er vlak bij de stad zo’n bosrijk gebied ligt.
Echter, sinds de aanleg in de jaren zeventig is het haast niet veranderd, terwijl het gebruik wel is gewijzigd. Daarom is het tijd voor een kwaliteitsimpuls. Ook komt de nieuwe rijksweg A16 Rotterdam in een half verdiepte tunnel door het Lage Bergse Bos te lopen. Een goed moment om de inrichting van het tunneldak af te stemmen op de kwaliteitsimpuls zodat beplanting, paden en recreatieve voorzieningen goed op elkaar aansluiten. Die weg is in 2024 klaar.
Eiland, park en bos
In het Lage Bergse Bos vind je 3 soorten landschap: Eilandenrijk, Park en Bosrand. We gaan deze 3 versterken en uitbreiden. In het Eilandenrijk gaan waterrijk bos en hogere, droge gebieden elkaar afwisselen. Je kunt er struinend over kleine paadjes de natuur ontdekken. Spelen, relaxen, picknicken en barbecueën doe je in het Park. Gemaaid gazon, bloemrijke grasvelden en hier en daar een boom zorgen voor variatie. In het Park zijn de 2 restaurants, de molenstompen en de speelvallei te vinden. De Bosrand, bestaand uit robuust en gevarieerd bos, omarmt het Lage Berge Bos. Hierin liggen de entrees naar het gebied en de parkeerplaatsen voor de bezoekers. Het recreatie aanbod wordt vergroot met een themaroute en extra zitbankjes.
Essentaksterfte
Ook de essentaksterfte heeft invloed op de kwaliteitsimpuls in het Lage Bergse Bos. Vanwege deze agressieve schimmelziekte moeten in 2019 veel essen gekapt worden. Hierdoor duurt het langer voor we een robuuste Bosrand kunnen realiseren. Het biedt ons wel de kans om bij de nieuwe beplanting te kiezen voor een variatie aan boomsoorten, passend bij de drie karakters van het Lage Bergse Bos.
Werkzaamheden in het veld
De uitvoeringswerkzaamheden starten in 2022. Bekijk ze in de tabel werk in uitvoering Lage Bergse Bos. Voor meer informatie over waar we aan werken, wat is afgerond en waar we binnenkort mee starten, staat met korte tekst en beelden in het document werkzaamheden Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos.
Samenwerking
Staatsbosbeheer werkt voor de Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos samen met ontwerpbureau Hosper, schapsgemeenten Lansingerland, Rotterdam en Zuidplas. Ook bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties denken mee. De plannen stemmen we af met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Met Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie De Groene Boog hebben we overleg om te zorgen dat het ontwerp voor het tunneldak aansluit op dat van de kwaliteitsimpuls. Recreatieschap Rottemeren financiert het project. Mede dankzij een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland zijn onder andere zitelementen, afvalbakken, aansluitingen van fiets-, wandel- en ruiterpaden, aanleg bloemrijkgrasland en aanplant solitaire bomen mogelijk gemaakt.
Meer informatie
Contact
John van der Haas, projectleider, j.vanderhaas@staatsbosbeheer.nl