Wat gaat er gebeuren?
Sommige paden gaan weg en daarvoor in de plaats komen nieuwe verbindingen. Rondom de plas in het Lage Bergse Bos wordt de hoofdwandelroute van de parkzone een pad van 2 meter breed. Dit wandelpad wordt als enige geasfalteerd. De doorgaande wandelroute in de bosrand wordt een half verhard pad van 2 meter breed. Alle overige wandelpaden zijn 1,5 m breed en halfverhard. Een halfverharding is ideaal voor het doorlaten van (regen)water. Op deze manier kunnen er minder waterplasjes ontstaan en blijven de paden goed bewandelbaar. Het dubbele fietspad dat in de bosrand nu nog aanwezig is, wordt één fietspad van 4 meter breed.
Vergroten belevingswaarde
Doel van de ingreep is het creëren van een doorgaande wandelroute in de bosrand en parkzone en meer ruimte maken voor bos en natuur. Ook worden verbindingen tussen paden geoptimaliseerd. Hierdoor zal er een nog aantrekkelijker, groter en robuuster bos ontstaan met meer biodiversiteit en belevingswaarde. Fietsers en wandelaars zullen meer rust en ruimte ervaren.
Wat merken bezoekers van de werkzaamheden?
De werkzaamheden worden kleinschalig en in fases uitgevoerd zodat bezoekers gewoon kunnen blijven wandelen en fietsen en zo min mogelijk hinder van de werkzaamheden ondervinden. Uitvoerder van de werkzaamheden is De Vries Stolwijk B.V.
Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos
Recreatiegebied Lage Bergse Bos wordt aantrekkelijker voor recreanten. Veel bezoekers vinden het bijzonder dat er vlakbij de stad zo’n bosrijk gebied ligt. Echter, sinds de aanleg in de jaren zeventig is het gebied haast niet veranderd, terwijl het gebruik wel is gewijzigd. De kwaliteitsimpuls zorgt voor een gevarieerder gebied, waar meer te zien en te ontdekken is en waar je het bos nog meer kunt beleven.
Ontwerpplan
Kijk voor meer informatie kunt op de pagina Kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos. Bij het ontwerp van het tunneldak van de A16, die door Rijkswaterstaat door het Lage Bergse Bos wordt aangelegd, is rekening gehouden met de plannen van de kwaliteitsimpuls.