Volgens de milieuregels is dat geen probleem: de norm is dat maximaal 1% van het gewicht van menggranulaat uit materialen als plastic mag bestaan. Eén procent plastic lijkt weinig, maar omdat plastic weinig weegt, kan het toch tot flink wat stukjes plastic leiden.
De uitzending leidde tot veel reacties, samen te vatten tot de vraag of we – ondanks dat het mag – dit materiaal wel in onze gebieden willen gebruiken. Want het is niet goed uit te leggen dat we het publiek vragen hun afval mee naar huis te nemen, terwijl we zelf op de paden plastic en ijzerdraad storten.
Schoner menggranulaat
Het Directieteam van Staatsbosbeheer heeft na een intern onderzoek, op advies van de afdeling Kwaliteit en Duurzaamheid besloten dat we dit inderdaad niet meer willen. Daarom stappen we over van standaard menggranulaat met maximaal 1% bijmenging naar een veel schoner type menggranulaat, waar maximaal 0,1% andere restmaterialen bij het puin zitten, 90% schoner dus dan de huidige norm.
Minder vervuiling
Ook in het Recreatieschap Rottemeren speelde ditzelfde probleem. Hoewel er in het algemeen betongranulaat (waar doorgaans sowieso minder vervuiling inzit) wordt gekozen voor de toplaag van paden in plaats van menggranulaat. Vooruitlopend op de maatregelen is het recreatieschap Rottemeren het afgelopen jaar begonnen met gebruik van betongranulaat waar maximaal 0,1 procent vervuiling in mag zitten. Voor de onderlaag geldt ook, dat het menggranulaat dan wel het betongranulaat een maximale vervuiling van maximaal 0,1 procent mag hebben.