Regulier bosonderhoud, verjonging van het bos en de essentaksterfte worden gelijktijdig aangepakt. Op deze manier proberen wij de overlast voor het gebied en de bezoekers zo klein mogelijk te houden en kunnen we snel gaan bouwen aan een vitaal en toekomst bestendig bos.
Bosbeheer
Sinds 2018 pakt Staatsbosbeheer het bosbeheer in de Rottemeren gestructureerd aan. De essentaksterfte, regulier en achterstallig onderhoud en een hoognodige verjonging van het populierenbestand maakt stevig ingrijpen noodzakelijk. Na de Bleiswijkse Zoom Noord in 2018, het Lage Bergse Bos in 2019 en de Bleiswijkse Zoom Zuid in het afgelopen jaar is nu het Hoge Bergse Bos aan de beurt.
Regulier onderhoud
In het Hoge Bergse Bos voeren we bosonderhoud uit, in de vorm van dunningen en verjongingskap. Dunning houdt in dat we in dicht begroeide delen bomen weghalen om andere bomen de ruimte te geven om verder te groeien. Verjongingskap houdt in dat we oude bomen vervangen voor nieuwe bomen. Door het dunnen en verjongen verbeterd de bosstructuur.
Essentaksterfte
Daarnaast halen we zieke essen weg die aangetast zijn door de essentaksterfte. Dit is helaas nodig voor de veiligheid van bezoekers, omdat zieke essen makkelijk om kunnen vallen. Eventuele vitale essen laten we staan zolang dat geen gevaar voor de omgeving oplevert.
Herplant
Daar waar open plekken ontstaan wordt een variatie aan struik- en boomsoorten geplant. Hiermee werken we toe naar een bos met een gevarieerde structuur en leeftijdsopbouw om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziekte te verkleinen.