Recreatieschap Rottemeren wil de biodiversiteit in het gebied verder versterken. Hiervoor gaan we een monitoringssystematiek opstellen. Zo weten we waar welke soorten voorkomen en krijgen wij informatie over hoe we het gebied nog natuurlijker kunnen maken.
Looptijd
2024-2027.
Doel
Veel bezoekers komen naar de Rottemeren om te ontspannen. En ook voor vogels, zoogdieren, insecten en planten is de Rottemeren onmisbaar. Het is een groen eiland in een verstedelijkt gebied. Recreatieschap Rottemeren wil de biodiversiteit in het gebied verder versterken. Hiervoor stellen we een systematiek voor monitoring op. Door te monitoren weten we waar welke soorten voorkomen en krijgen we informatie over hoe we het gebied nog natuurlijker kunnen maken. Met die informatie passen we het beheer aan, bijvoorbeeld door minder of juist meer te maaien of door meer dood hout te laten liggen. Bij het beheer wordt altijd rekening gehouden met de bezoekers aan het gebied.
Werkzaamheden
Beheerder Staatsbosbeheer doet al veel om biodiversiteit in het recreatiegebied te versterken. Zo is op diverse terreinen het maaibeheer aangepast. Door twee keer per jaar te maaien en het maaisel af te voeren wordt het kruidenrijker en komen er meer insecten in het gebied. Rietkragen en rietvelden worden gefaseerd gemaaid, zo is er altijd jong en oud riet beschikbaar. Elk soort heeft zo zijn eigen voorkeuren.
Op diverse plekken zijn voorzieningen gemaakt, zoals de oeverzwaluwwand bij de Zevenhuizerplas en de stern-eilandjes in de Bleiswijkse Fles. Onderhoud van deze voorzieningen doet natuurvereniging Rotta. Zij beheren ook De Wiebertjes en het Korenmolengat. Deze bijzondere locaties met hoge natuurwaarde zijn gebaat bij kleinschalig, handmatig beheer.
In 2024 hebben we de eerste Bioblitz georganiseerd. Met collega’s van gemeente Lansingerland, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en Staatsbosbeheer hebben we twee uur lang alle soorten geïnventariseerd en onder tussen een goed gesprek gehad met elkaar over beheer en de mogelijke verbeteringen daarbij.
Wat kan je zelf doen?
Het belangrijkste is uiteraard het zorgvuldig omgaan met de gebieden. Zoals afval altijd meenemen en honden alleen loslaten waar het mag!
Maar ook zelf monitoren is mogelijk. Er zijn diverse apps (zoals Obsidentify) beschikbaar om het tellen eenvoudiger te maken en resultaten direct in de databank van waarneming.nl te plaatsen. Zo ziet Staatsbosbeheer de data ook en kunnen wij de resultaten meenemen in ons beheer.
Ook zijn er diverse acties voor:
Monitoren kan ook via natuur- en vogelwacht Rotta.
Planning
- eind 2024: vaststellen monitoringssystematiek door Algemeen Bestuur Recreatieschap Rottemeren.
- 2025-2027: uitvoeren monitoring.
Samenwerking
Het project is onderdeel van tranche 1 van het uitvoeringsprogramma. We werken samen met Natuur- en vogelwacht Rotta en de beleidsambtenaren biodiversiteit bij Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, gemeenten Zuidplas, Lansingerland en Rotterdam.
Projectleider
Marieke van de Blaak, 06 21 95 11 62, M.blaak@Staatsbosbeheer.nl